Senin, 21 September 2015
APAM GULA HANGUS GEBU
APAM GULA HANGUS GEBUBahan-Bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak sekali dengan tepung
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air mendidih
Cara-caranya:
- Gula dimasak di atas api perlahan hingga cair dan berwarna keperangan.
- Masukkan air mendidih sedikit demi sedikit. (Berhati-hati kerana gula akan memercik apabila dimasukkan air). Kacau hingga gula larut di dalam air. Tutup api dan sejukkan.
- Didihkan air di dalam periuk kukus.
- Sementara itu, masukkan telur, marjerin dan susu pekat ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga agak kembang. (Tak perlu kembang sangat.. Pukul lebih kurang 10 minit)/
- Masukkan gula hangus. Pukul sebati.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dipukul. Pukul hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan kertas yang diletakkan dalam bekas plastik. (Alaaa.. mangkuk agar2kecil atau bekas kek kukus yg paling kecil yg orang selalu buat jual tu). Atau apa2 bekas lah... hahaha
- Kukus selama 15 minit dengan api sederhana besar.
Langganan:
Posting Komentar
(
Atom
)
Tidak ada komentar :
Posting Komentar