Rabu, 18 Desember 2013

KUIH LOMPANG

KUIH LOMPANG
Bahan-Bahannya: (untuk 16 biji kuih)

Bahan A:
1 1/2 cawan tepung beras
1 sdm tepung ubi
1 sdt air kapur
1 cawan air

Bahan B:
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
1 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul
Bahan C: (Dikukus sebentar)
1 cawan kelapa parut - ambil putihnya sahaja
Secubit garam
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-caranya:

  1. Masak bahan B hingga semua gula larut. Sejukkan.
  2. Didihkan air kukusan. Kukus Bahan C sebentar.
  3. Campur semua bahan A. Gaul rata.
  4. Masukkan bahan B yang sudah disejukkan. Gaul sebati. Tapis.
  5. Sapu sedikit minyak pada semua acuan kuih lompang.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan. 
  7. Kukus selama 10 minit. Kuih akan membentuk lompang di tengah-tengahnya.
  8. Sejukkan.Keluarkan dari acuan dan tabur dengan kelapa parut.
  9. Hidangkan.


Tidak ada komentar :

Tidak ada komentar :

Posting Komentar