Senin, 16 Desember 2013

KUIH CARA MANIS


KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan A: (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara

Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak

Cara-caranya:

  1. Blend semua bahan A.
  2. Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
  3. Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
  5. Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
  6. Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
  7. Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
  8. Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
  9. Hidangkan.


Tidak ada komentar :

Tidak ada komentar :

Posting Komentar