Jumat, 05 Februari 2016
KUAH KARI MAMAK
KUAH KARI MAMAKBahan-Bahannya:
4 sudu makan rempah kari daging FAIZA}
2 sudu makan rempah kari ikan FAIZA } - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes
1 sudu makan serbuk cili }
2 tangkai daun kari
2 kiub ayam ADABI
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat
4 cawan air
Gula
Garam
3/4 cawan minyak
Bahan Tumbuk Lumat:
4 ulas bawang putih
4 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia
Cara-Caranya:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
- Masukkan daun kari dan campuran pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan kiub ayam, air asam jawa, gula dan garam. Biarkan kuah terus mendidih dan pekat.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
*** Kuah kari mamak ini sedap dimakan bersama nasi dan ayam goreng mamak.
Selamat mencuba.
Langganan:
Posting Komentar
(
Atom
)
Tidak ada komentar :
Posting Komentar