Sabtu, 09 Januari 2016

MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH

MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH
Bahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam

Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:

  1. Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
  2. Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
  3. Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
  4. Masukkan garam. Gaul rata. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Tidak ada komentar :

Tidak ada komentar :

Posting Komentar