Sabtu, 09 Januari 2016
MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH
MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOHBahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam
Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:
- Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
- Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
- Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
- Masukkan garam. Gaul rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Langganan:
Posting Komentar
(
Atom
)
Tidak ada komentar :
Posting Komentar