Selasa, 16 Desember 2014

SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG

SAMBAL TUMIS CILI API SOTONG
Bahan-Bahannya:
600 g sotong - dibersihkan dan dipotong cincin
1/2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
garam
serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
2 genggam cili api
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa. Tumis lagi hingga kuahnya kering dan naik minyak.
  3. Masukkan sotong, bawang besar, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masak hingga bawang layu dan sotong masak. (Jangan masak lama-lama, nanti sotong jadi liat).
  4. Tutup api dan hidangkan.


Tidak ada komentar :

Tidak ada komentar :

Posting Komentar