Sabtu, 30 November 2013

KUIH LAPIS TRADISIONAL

KUIH LAPIS TRADISIONAL
Bahan-bahannya: (Loyang 7 inci)
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
pewarna merah

Langkah-langkahnya:

  • Didihkan air dalam periuk kukus.
  • Sementara itu, balut loyang dengan kertas aluminium.
  • Masukkan 1 sudu teh minyak masak ke dalam loyang dan oles rata. Tujuannya supaya kuih tidak melekat. 


  • Masukkan semua bahan kecuali pewarna merah ke dalam mangkuk dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. Tujuan dikisar supaya tepung tidak bergentel.
  • Bahagi dua adunan tepung tadi. 
  • Satu bahagian dimasukkan pewarna merah. Kacau rata.
  • Masukkan loyang ke dalam pengukus. Masukkan 1 senduk sayur adunan berwarna putih. Ratakan. Masak selama 2 minit.
  • Masukkan pula 1 senduk sayur adunan merah. Ratakan. Masak selama 2 minit.
  • Buatlah selapis demi selapis hingga adunan tepung habis.
  • Lapisan terakhir dimasak selama 20 minit.
  • Keluarkan loyang dari periuk kukus dan sejukkan, baru dipotong dan dihidangkan.


Tidak ada komentar :

Tidak ada komentar :

Posting Komentar