Senin, 16 September 2013
CUCUR JAGUNG
CUCUR JAGUNGBahan-bahannya:
3 tongkol jagung - dihiris untuk pisahkan biji dari tongkolnya
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
sebiji telur
2 sudu teh garam
3 sudu makan gula
Cara-caranya:
- Masukkan setengah dari jagung, air, garam, gula dan telur ke dalam mesin kisar (blender). Kisar halus.
- Masukkan bahan kisar ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga dapat adunan yang sesuai untuk buat cucur, Jika terlalu pekat, boleh tambah lagi air dan gaul rata. (Jika inginkan cucur udang yang sedikit pedas, bolehlah campurkan 1 atau 2 sudu makan cili kering kisar).
- Masukkan pula baki biji jagung tadi. Gaul rata.
- Panaskan 2 hingga 3 cawan minyak dalam kuali. Jemputkan adunan cucur dan masak hingga warna keemasan.
- Ulang langkah 3 hingga adunan habis.
- Hidangkan.
Langganan:
Posting Komentar
(
Atom
)
Tidak ada komentar :
Posting Komentar